Manga is het Japanse woord voor ‘strip’, maar staat in de Westerse wereld gelijk aan een bepaalde tekenstijl. Wie Manga denkt, denkt aan Akira films, Pokémon en de Powerpuff girls: grote glanzende ogen en een uitbundige bos haar op het grote hoofd.
Beeldend kunstenaar Rineke Engwerda was tien jaar oud toen de eerste Japanse strip op de Nederlandse televisie kwam (Candy Candy) en was blown away. Er werd een fascinatie geboren, die steeds opnieuw terugkeert in haar werk. Ze zet zichzelf en haar gevoelsleven graag in manga stijl neer; zo evolueert de stroming op Rineke’s doeken tot cartooneske Manga kunst.
Hyperrealistische Manga kunst
Realistisch schilderen is arbeidsintensief en weerbarstig. Net zoals de realiteit van het dagelijks leven arbeidsintensief en weerbarstig is. In de serie Tijd en Ruimte toont Rineke – moeder, kunstenaar, vrouw – haar visie op de huidige tijd. Het feit dat alles tegelijk aandacht vraagt, waardoor je uit het oog kunt verliezen wat voor- en achtergrond is; alles wordt even belangrijk.
De Manga figuurtjes op haar doeken staan voor alles wat een vrouw zou ‘moeten’ nastreven. De perfecte, onaardse schoonheid. Al tijdens haar eerste confrontatie met Manga werd Rineke verliefd op het ideaal, terwijl ze tegelijk wist: dat is onbereikbaar.
Rineke: ‘De grap is dat de Japanse striptekenaars met hun figuren óns tekenen: lange, blonde vrouwen met oneindige benen. Het is geen Barbie, maar toch ook weer wel. Voor mij geldt: als onbereikbare schoonheid een ideaal is in onze samenleving, dan liever het rebelse Manga dan de brave Barbie.’
Is Manga kunst?
In de afgelopen eeuw werd alles tot kunst gemaakt, dankzij het werk van vele vernieuwers. Matisse, Warhol, Mondriaan, Picasso; het ging niet meer alleen om een razendknap geschilderd doek, maar ook om de innerlijke leefwereld weer te geven en een (tegen)reactie op de tijd waarin we leven. Wat er om ons heen gebeurt en de emoties die het oproept.
De ene kunstenaar raakt gefascineerd door de dood, een ander door kitsch, een derde door Manga. Kunst is wat je met die fascinatie doet.
Rineke uitnodigen voor een expositie
Heb je interesse in het exposeren of aankopen van Engwerda’s werk, of wil je meer informatie? Mail of bel dan naar sweetrabbit@planet.nl / 06 5559 6969.