Realistische schilder met verrassend werk

Aan het begin van de schilderkunst was de realistische schilder het summum. Denk aan het werk van Rembrandt, Da Vinci of Vermeer; tot op de dag van vandaag beschouwd als meester-schilders.

Niet elke kunstenaar heeft het vermogen om een realistische schilder te worden. Het is nog altijd een talent dat bewondering afdwingt.

Voor beeldend kunstenaar Rineke Engwerda is het realisme een van haar favoriete technieken, waarmee ze zich sterk onderscheidt. In haar portretten-in-opdracht kan ze er een hoge kwaliteit mee laten zien en ook in haar autonome werk krijgt het vaak een hoofd- of bijrol.

Realistische schilder en haar liefde voor achterkanten

Ze zijn de grootste ergernis op wegen overal ter wereld: vrachtauto’s. Ook Rineke rijdt graag links op de snelweg en houdt het gaspedaal diep ingedrukt. Maar voor de achterkant van een vrachtwagen maakt ze een uitzondering. Daar blijft ze even achter hangen. De realistische schilder in haar vindt ze prachtig, vertederend en miskend:

‘Het zijn gewoon kant-en-klare schilderijtjes met een haast grafische indeling van prachtige kleuren en vormen. Ik vind ze mooi en ze brengen een beetje orde in de chaos op de weg. Het is al ruim tien jaar geleden dat ik ze wilde schilderen. Intussen weet ik dat mijn fascinatie voor deze achterkanten door velen wordt gedeeld. Of in elk geval de vertaling die ik er als realistische schilder van maak op het doek.’ 

Verguisd als realistische schilder

Tijdens haar derde jaar aan de kunstacademie in Kampen ontsnapte Rineke naar Amerika. Ze wilde haar realistische schilderkunst oefenen en verbeteren, maar dat mocht niet in Kampen, want ‘daar is toch niemand meer mee bezig’.

Rineke: ‘We moesten als aankomend schilders blijkbaar in een bepaalde tijdsgeest passen. Toen onze vrije stage begon wist ik niet hoe snel ik daar weg moest komen. Ik vloog naar Washington, bleef daar drie maanden, ging tussentijds naar New York en bezocht tientallen galeries en musea. Ik werkte heel hard, schilderde elke dag urenlang en kwam uiteindelijk terug in Kampen. Met maar één hyperrealistisch schilderij. Dat was voor hen de druppel, ik kon m’n spullen pakken. Achteraf hilarisch natuurlijk, maar op dat moment was ik wel even stuk.’

Portretten in opdracht door realistische schilder

Het eerste portret dat Rineke in opdracht schilderde was voor een bewonderaar van haar autonome werk. Hij wilde zijn dochters geportretteerd zien in Rineke’s stijl. Daarop volgden al gauw veel meer aanvragen en werd het portretschilderen een vaste bezigheid naast het werk aan haar series. Interesse? Lees meer over Rineke’s portretten als realistische schilder >

Rineke uitnodigen voor een expositie

Heb je interesse in het exposeren of aankopen van Engwerda’s werk, of wil je meer informatie? Mail of bel dan naar sweetrabbit@planet.nl / 06 5559 6969.