Figuratief schilderij

Een figuratief schilderij vermomd als abstract beeld. Dat is de beste omschrijving van de doeken in deze serie. Beeldend kunstenaar Rineke Engwerda zat op een warme dag in de tuin, in de felle zon, met een kort rokje aan, en raakte ineens betoverd. Ze zag haar eigen benen als een vervreemdend beeld; heel even konden ze van alles zijn.

Wat maakt een figuratief schilderij goed? Dat kan de compositie zijn, het gekozen onderwerp, de stijl van de schilder, de kleurstelling. Maar het is bijna nooit een conceptueel aspect, want figuratief schilderen is nou eenmaal het afbeelden van een herkenbaar onderwerp. Rineke:

‘Ik schilder vrij veel figuratief, omdat ik ervan hou hyperrealistische elementen aan mijn doeken toe te voegen. Bovendien maak ik niet alleen autonoom werk, maar ook portretten in opdracht, die per definitie figuratief zijn. De kracht in deze serie is dat ik hetzelfde beeld steeds weer spannend weet te houden, door de abstractie net ver genoeg door te voeren om de toeschouwer in verwarring te brengen.’

Figuratief schilderij aankopen

In veel steden ter wereld hangt een figuratief schilderij van Rineke’s hand; New York, Seattle, San Francisco, Malta, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag. Meestal in een privécollectie, aangekocht door een bewonderaar van haar werk. Rineke:

‘De manier waarop ik schilder is heel arbeidsintensief. Er gaan veel uren in een doek zitten. Bij mijn autonome werk kan ik die uren laten meewegen bij de prijsstelling, maar bij een portret-in-opdracht kan dat niet; daar reken ik vaste prijzen voor. Toch zal ik nooit beknibbelen op de kwaliteit van mijn werk. Wat dat betreft zie ik schilderen – en zeker een arbeidsintensief figuratief schilderij – als de tegenhanger van de haastige wegwerpmaatschappij die steeds vaker de overhand krijgt. Ik neem de tijd die nodig is om iets voor de eeuwigheid te creëren.’

Rineke uitnodigen voor een expositie

Heb je interesse in het exposeren of aankopen van Rineke’s werk, of wil je meer informatie? Mail of bel dan naar sweetrabbit@planet.nl / 06 5559 6969.