Zo werkt portretschilderen

Portretschilderen door beeldend kunstenaar

Portretschilderen is een ambacht. Beeldend kunstenaars met het talent om hyperrealistisch te schilderen, willen elk detail perfect op het doek krijgen. De stofuitdrukking, zodat fluweel dik en zacht valt. De ogen, zodat ze spreken en glanzen. De achtergrond, even fotorealistisch geschilderd als de geportretteerde.

<Foto’s realistisch en stripachtig werk invoegen>

Portretschilderen stapsgewijs uitgelegd

Portretschilder Rineke Engwerda werkt volgens een vast proces, in overleg met de opdrachtgever. Laat je een portret door Rineke schilderen, dan gaat het als volgt:

  • De eerste stap is kiezen welk soort doek je wilt laten schilderen. Rineke werkt in twee stijlen: realistisch (levensecht, als een meesterlijke foto) en stripachtig. Voor een realistisch doek maakt Rineke zelf foto’s, bij een stripachtig doek kun je haar een aantal foto’s aanleveren. Verder kies je het formaat van het doek uit verschillende standaardafmetingen, of vraag je om een afwijkend formaat naar wens. Lees meer over de formaten, mogelijkheden en tarieven >
  • De tweede stap is het maken van foto’s. Rineke wil de persoon of personen die ze realistisch gaat schilderen altijd persoonlijk ontmoeten. Alleen door de gezichtsuitdrukking in het echt te zien, kan ze iemand op het doek tot leven wekken. Dus maakt ze een afspraak voor een fotosessie op een geschikt moment. Bij voorkeur in de lente- en zomermaanden omdat het licht dan ideaal is voor foto’s met de juiste helderheid. Tijdens het fotograferen draag je de kleding en accessoires die je graag op het doek wilt hebben. Je staat of zit op de manier die jij comfortabel vindt, dus zonder een bestudeerde pose aan te nemen (tenzij je dat graag wilt).
  • De derde stap is het selecteren van de beste foto’s. Rineke schiet zo’n dertig foto’s, zodat er genoeg is om uit te kiezen. Zij laat de beelden op zich inwerken en maakt een voorselectie, die je per mail krijgt toegestuurd. Ze gebruikt meestal meerdere foto’s om het doek mee op te bouwen. Ben je akkoord met haar keuze, dan kan het portretschilderen beginnen.
  • De vierde stap is het portretschilderen. Het schilderen gebeurt in Rineke’s atelier. Ze maakt het doek helemaal af en pas als ze zelf tevreden is krijg je het te zien. Werken aan een doek kost tijd. Enerzijds omdat realistisch schilderen nauwkeurig moet gebeuren, anderzijds omdat het doek soms een paar dagen uit het zicht moet, zodat Rineke er weer met een frisse blik naar kan kijken. Want dan pas kun je zien of alles klopt.

Portretschilderen in opdracht

Het belangrijkste bij portretschilderen in opdracht, is het maken van goede en duidelijke afspraken. Als opdrachtgever weet je exact wat je van het eindresultaat kunt verwachten, wanneer het gereed is en wat de kosten zijn. Ook met speciale wensen kun je bij Rineke terecht; in overleg is er veel mogelijk.

 Vragen? Neem contact op

Overweeg je een portretschilderij te laten maken? Neem dan contact op via sweetrabbit@planet.nl of bel 06 55 59 69 69.