Exposant voor galeries en musea

Ongeveer achttien jaar geleden debuteerde beeldend kunstenaar Rineke Engwerda. Ze richtte een solo-expositie in met haar afstudeerwerk op haar eigenzinnige manier. Rineke liet haar doeken tot hun recht komen, door de ruimte verrassend te gebruiken. Ze plaatste doeken aan de randen, laag bij de grond en daar waar je ze niet verwacht; opgaand in en als geheel met de ruimte. In het decennium dat volgde ging ze van aanstormend talent tot gewilde naam in binnen- en buitenland. Toen kwam er een gat in haar cv. En nu is ze terug.

Bekijk het cv van Rineke Engwerda >

Vette jaren van een exposant

Rond 2010 bereikte Rineke’s carrière een voorlopig hoogtepunt. Verzamelaars uit met name de VS (New York, Seattle, San Francisco), Italië, Malta en Nederland stonden bij haar exposities vooraan. En een paar jaar daarvoor had een bewonderaar haar gevraagd om een portret voor hem te schilderen, wat de aanzet was tot een stroom portretopdrachten. Schilderen was haar leven. En naast haar lopende series en portretopdrachten begon ze aan een nieuw project: een jaarlijks zelfportret.

Exposant krijgt fulltime baan

Toen Rineke in 2007 haar eerste kindje ter wereld bracht, was haar geluk compleet. Ze maakte tijd vrij voor het moederschap, maar al snel bleek dat niet genoeg. Vanwege een stofwisselingsziekte moest haar dochtertje de eerste jaren van haar leven elke paar uur iets eten. Dag en nacht. En omdat een mens geen twee fulltime banen kan hebben, zette Rineke het schilderen op een laag pitje.

Tijd voor het museum

Inmiddels krijgt Rineke’s werk weer de internationale aandacht die het verdient. Oude en nieuwe bewonderaars kopen haar doeken aan, zelf had ze een doorbraak die tot revolutionair werk leidde, en ze startte haar collectie ‘The butts of my Facebook friends’, wat een onuitputtelijke bron is gebleken. Ook de serie met jaarlijkse zelfportretten mag ooit naar een museum, als zij vindt dat het werk daar klaar voor is.

Exposant moet museum teleurstellen

Rineke schildert in verschillende stijlen. Van hyperrealistisch tot manga/stripachtig en van figuratief tot grafisch. Haar doeken zijn meestal arbeidsintensief, dus het is niet uitzonderlijk dat ze per maand ‘maar’ één doek afmaakt. Bovendien wordt veel van haar werk aangekocht. Daarom moest ze al solo-exposities afwijzen, simpelweg omdat ze geen doeken had. Een bitterzoete ervaring, waarna ze besloot altijd een paar series buiten de verkoop te houden. Nu kan ze als exposant zowel aansluiten bij groepstentoonstellingen, als een solo-expositie inrichten.

Rineke uitnodigen voor een expositie

Heb je interesse in het exposeren of aankopen van Rineke’s werk, of wil je meer informatie? Mail of bel dan naar sweetrabbit@planet.nl / 06 5559 6969.