Beeldend kunstenaars en de tijdsgeest

Aan beeldend kunstenaars de schone taak om onze tijd te duiden. Niet altijd even makkelijk, want daarvoor moet je uitzoomen of terugkijken, en dat is lastig als je er middenin zit. Toch kunnen we het over één ding eens zijn: de fatal attraction van social media.

Beeldend kunstenaars versus Snapchat

Je verwacht het niet, maar social media heeft de aandacht voor beeldend kunstenaars alleen maar vergroot. Kunst als tegenhanger van Snapchat, als rustpunt in het voortrazende leven, als het ware ambacht in tijden van betekenisloze beroepen. Rineke:

‘Natuurlijk ben ik soms ook de slaaf van m’n telefoon. Zeker bij vlagen, als er een liefde voor iets opvlamt, als ik ergens exposeer of in de media verschijn. Ik vind het ook niet prettig om mezelf zo te zien: met brandende ogen van vermoeidheid, in bed in een donkere kamer, bij het kille schijnsel van m’n telefoon, starend naar berichten. Maar wat ergens wel weer mooi is, of verbindend in elk geval: we zijn allemaal slachtoffer. Aan deze drug ontsnapt bijna niemand. Dat zie je aan de reacties op een van mijn doeken op Facebook, zo grappig:

Schilderij

‘Ik post bijna wekelijks een van mijn doeken, maar zodra er een ‘play knop’ op staat denkt niemand nog: Rineke is beeldend kunstenaar, dit zal wel een doek zijn. Dan willen mensen het aanklikken.’

De computer van beeldend kunstenaars

Is ons smartphone-, tablet- en computergebruik alarmerend? Ze zijn de verlengstukken van ons lichaam geworden. En als ze een keer dienst weigeren, dan zijn we in een klap volledig incompetent. Het is de evolutie van de mens in optima forma. Een prachtig gegeven, dat steeds opnieuw opduikt in Rineke’s werk.

Het gaat om impulsen en ze onderdrukken. Je ziet een knop en wilt klikken. Je ziet stipjes en wacht op een bericht. Je ziet een wieltje en denkt dat er een pagina aan het laden is.

Rineke: ‘Het leven is dynamisch, alles is constant in beweging. Met de komst van smartphones, apps en de online wereld is dat alleen maar meer geworden. Het is een strijd om voorrang: een appje, een kind dat iets nodig heeft, de boodschappen die gedaan moeten worden. Op mijn doeken maak ik wat er om mij heen gebeurt even belangrijk, want het is geen echte keuze. Alles moet gebeuren, heeft aandacht nodig en verdient aandacht. Als beeldend kunstenaar ben ik ben benieuwd wat deze serie over tien of twintig jaar oproept. Waarschijnlijk kijken we dan terug en geeft mijn werk een beeld van deze tijd weer.’

Rineke uitnodigen voor een expositie

Heb je interesse in het exposeren of aankopen van Rineke’s werk, of wil je meer informatie? Mail of bel dan naar sweetrabbit@planet.nl / 06 5559 6969.